lørdag den 30. maj 2009

Fredagsbobler # 7 "Entre Ciel et Terre"


En speciel champagne til en speciel dag. En årsdag skulle fejres og hvad var mere naturligt end at drikke god årgangs champagne. Det blev det så ikke til alligevel. I stedet valgte jeg en champagne med en speciel etiket ! Og den har selvfølgelig en god historie. En historie om en kvinde i den mandsdominerede champagneland som qua sin søns sygdom fik indblik i Rudolf Steiner metoder og herefter valgte om at omlægge sit liv og champagne produktionen. Francoise Bedel bliver betegnet som en af pioneerne indenfor den biodynamiske dyrkningsmetode og siden 1998 har hun dyrket sin marker efter de af Rudolf Steiner angiven metoder. Derfor en etiket der ligner en mellemting mellem et 1700-tals gobelin og et godnatbillede med måne, sol og stjerner - og selvfølgelig druer.
Lidt over 8 ha. marker helt ude vestpå i området, nærmere bestemt Cruottes -sur Marne. Knap 80 % er beplantet med pinot meunier og der laves udover Vintage , en Reserve og 3 cuveer. "Dis, vin Secret" med normalt et meget stort indhold af PM, "Entre ciel et terre" og endelig "Comme autrefois" som er vinificeret på egefade og får 10 år i flaske.
"Dis, vin secret" og "Entre ciel et terre" tager udgangspunkt i forskellige undergrunds typer, dels kalksten, dels ler-kalk.
Selvom der ikke er tale om årgangsvine så er disse cuveer hovedsalig lavet af druer fra én årgang, et andet karakteristikum er som sagt den høje andel af PM og endelig får cuveerne meget lang tid på flaske før degorgering.

NV, Francoise Bedel "Entre Ciel et Terre" Brut Nature.
66% Meunier 34% Chardonnay. Hovedaglig druer fra 2001. Vinificeret
udelukkende på ståltanke.
Set i bagspejlet skulle jeg selvfølgelig have dekanteret denne champagne og lukket flaskens ånd ud med det samme. Skal være den første til at indrømme, at man kan blive klogere af champagne..
Gylden lidt mørk farve, rigelig med små bobler som altid er et godt tegn og skærper smagsløgene. Nødder og brød i duften og god anmassende mousse med først og fremmest saftig ananas i smagen . Drøj med god syre (æble og grape) og selvom der står brut nature virker den
overhovedet ikke knastør eller også er vi ved at vænne os til smagen .
Men den skal have tid for at udvikle sig. Jeg ved det fra andre sammenhænge: Tålmodighed belønner sig. Op på hesten igen.
Men vi er tilbage i den champagnegade som vi godt kan li´og det er
opmuntrende.

Jeg ved ikke om der er højere magter med i spillet men dagen efter at vi havde smagt denne strålende champagne fik jeg en indbydelse til at smage vin på en hellig søndag i pinsen. Skæbnen ville at jeg var hjemme, men ikke fik læst min mail. Og gæt lige hvem som gerne ville
skænke sin vin for mig : Francoise Bedel.

Så måske er der et eller andet sted mere "Mellem Himmel og Jord"

Dansk importør: Petillant

Ingen kommentarer:

Send en kommentar