lørdag den 9. maj 2009

Smager anmelderne den samme vin ?




I de store dagblade er der hver uge vin anmeldelser baseret på at diverse vinimportører / større supermarkedskæder sender vine ind til bedømmelse. Oftest vine som i samme uge eller ugen efter figurer som ugens tilbud eller lignende. Jeg kender ikke hel betingelser for at få denne ekstra reklame i aviserne "primetime", men har lagt mærke til at det oftest er de samme vinimportører, oftest de største kæder som er repræsenteret. Hel afhængig kan man vel næppe kalde det , men der er mange forbrugere som er glade for at få en bedømmelse af deres lokale supermarkeds vin og hvis vinen scorer toppoints er det lig med udsolgt vin dagen efter. De danske vin anmeldere kan næppe sammenlignes med vinverdenens store guruer ( Parker, Tanzer, Decanter, Winespectator., mm ) alene af den grund at disse smager vinene uafhængigt og opsøgende. Efter danske forhold er jeg ikke i tvivl om at dagbladsanmelderne har en rimelig stor effekt på hvad der bliver købt ind af vin. 
 
På den ene side er det lidt ensformigt at de samme vine bliver bedømt i de største dagblade i den samme uge, på den anden side giver det mulighed for at sammenligne. Ingen tvivl om at det i dag kræver en del af få lov til bedømme vin på bladenes regning og de fleste vinanmelderne har da også smagt vin igennem mange år eller været beskæftiget indenfor branchen, skrevet bøger mm. Det er med andre ord fagfolk med ganen og skrivetalentet i orden der får lov til at agere den gode smag uge efter uge. Det er derfor skægt at se når vandene skilles. 
Således i denne uge (19 )hvor vinen  Aigle Noir 2007, Gérard Bertrand ,Langeudoc var til smagning. "Hvad skal pinot i Languedoc" spurgte Politiken og gav 2/6. "Vellykket pinot fra varmt område" Berlingske med 5/6. Jyllandsposten havde set faren og gav 5/6 men var klar over at vinen bedømt udfra pinot karakter var til 2-3/6. Så vidt point, men kigger vi på smagekommentarerne, kan man godt komme i tvivl om anmelderne smager den samme vin. 
Så når nu de professionelle kan være meget uenige, så er det ingen skam at have sin egen mening om vinen selvom den er langt fra hvad der i øvrigt er konsensus om. Find ud af hvad det er ved vinen du kan li´og så dan din egen mening og referencer. Det vil være rigtigt sørgeligt hvis vores smag var den samme. Så skål for den forskellige smag. 
(Prøv selv Aigle Noir, 2 for en hund i din lokale Brugs , og se hvem du er mest enig med - god fornøjelse)   
     

Ingen kommentarer:

Send en kommentar