fredag den 22. maj 2009

Den store hvide verden- prét a boire


Jeg er ikke i tvivl om at hvidvin bliver den store trend i løbet af de næste 5- 10 år, hvis det ikke allerede er sket. Om det ligefrem bliver en megatrend er nok mere usikkert. Danskerne elsker rødvin og det tager nok mindst en, og nok nærmere to generationer for at ændre den indstilling. Men uomtvistelig er det at hvidvins trenden er igang. De bedste restauranter har vidst- og vist - det i årevis og tyske og østriske hvidvine indgår på lige fod med store rødvine i enhver vinmenu.
Da salget af hvidvin ligger langt under salget af rødvin, kan det til tider være svært at finde de gode vine, men heldigvis er der en stor underskov af små importører som kan forsyne selv den mest kræsne gane.
Skal jeg ganske kort pege på nogle områder som ligger lige til højrebenet kunne det være: Norditalien, med vine fra provinserne: Alto Adige/Sydtirol og Friuli. Mange spanske områder,("Det grønne Spanien") med vine lavet på druerne verdejo og albarino er hver at gå efter. Loirevine som helhed. Prøv en halvsød frisk vin (af typen vin moelluex) til f.ex lidt stærk ost. Der er en stor produktion af gedeost i Loire, og vinene passer perfekt hertil. Ost og hvidvin er i det hele taget en rigtig god komposition, som jeg må komme tilbage til en anden gang.
Hvis vi bliver i Frankring kan hvidvine fra Rhone være en anderledes oplevelse. Vine lavet på druen voignier kan være fantastiske, med eksotiske frugter og syre og utrolig egnet som madvin. Og hvis vi let og elegant springer over alle de gode vine lavet på Chardonnay, fordi vi i første omgang smager vin efter ABC (anything but..) og lige i farten får nævnt et par gode østrigske vine på f.ex Grüner Veltiner, så når vi frem til kongendruen når det drejer sig om hvidvin; Riesling, riesling og riesling. Ikke bare den i slanke flasker fra Alsace, men rigtig tysk riesling fra Mosel, Saar, Ruwer, Rheingau, Nahe, Hessen and you name it. Det har været svært at overbevise danskerne om,  at der laves knaldgod vin hos vores nærmeste nabo mod syd, men nu synes der at være en bevægelse i gang. Glem alt om kedelige søde vine som Liebfraumilch og Zeller Schwarter Kat som vi bællede i os i vores ungdoms naivitet. Tysk riesling er hot, trendy og indtil videre virkelig value for money og så er det en glimrende vin til mad. (og de udelukker jo ikke, at den kan blive drukket på terrassen!) Hvis man ikke har begreb om hvor man skal starte så prøv at finde en Moselvin f.ex kabinet fra den gode årgang 2007. Den kan fåes fra en hund eller lige under. De gode producenters antal er stigende, så det kan ikke gå helt galt. Fritz Haag, Jos Jos Christoffel, Lieser, S.A. Prüm, er værd at kigge efter. 

I løbet af de næste måneder vil jeg smage mig igennem et udvalg af Riesling fra topåret 2007 og forhåbentlig kunne bidrage lidt mere til at gøre den store hvide verden mere interessant.

Importører f.ex: D.W.C -vin , Sigurd Müller, Atomvin, Domaine Brandis



 
    

Ingen kommentarer:

Send en kommentar