fredag den 17. april 2009

Grower Champagne # 3 ; Vilmart -Vin og så champagne





Vilmart & Cie ; Champagne NV Grand Réserve , Premier Cru. Rilly de
Montagne.

I forbindelse med påsken havde jeg lejlighed til at smutte forbi den danske importør af Vilmart, Henrik Tachau Kristensen, 1010 vin, og erhverve mig nogle flasker.(en særlig tak til min GPS..) Det blev også til en kort snak om champagne og i særdeleshed om Vilmart.

Vilmart producerer ca. 100.000 flasker  fra 11 ha. omkring og i Rilly de Montagne. (Vi befinder os i, man fristes til at sige igen ; Montagne de Reims). Alle markerne er 1. Cru , men Laurent Champs som overtog styringen af Vilmart i 1990 og introducerede egetræsfade er en mester i kælderen, og derfor er disse vine også et meget godt eksempel på at det ikke kun er nok at have marker med god beliggenhed / klassifikation, men at det også kræver arbejde og omtanke  i kælderen. Vilmart er bl.a kendt for at lave nogle af de bedste champagner i de lidt "skæve " årgange. ( 91, 92,93 og 97)

Økologisk dyrkning og gæring på egetræsfade af forskellig størrelse og alder afhængig om der er tale om NV eller årgangs champagne. Alle vinene ligger 10 måneder på fad og der foretages bâtonnage ( omrøring)  for at opnå større aroma. Ingen malolaktisk fermentation,  ingen tilsætning af dosage. Lang gæring på flaske; minimum 3 år for NV og i hvertfald 6- 9 år for årgangs champagner.  

Selvom vi befinder os i Montagne de Reims, hvor der overvejende bliver dyrket Pinot Noir, så er det faktisk sådan at Vilmart har overvægt af Chardonnay ( 60 %) på sine marker. Det er kun i NV Grand Reserve at der er overvægt af Pinot Noir resten af porteføljen er karakteriseret ved et stort indhold af Chardonnay . 

Vilmarts marker er orienteret øst/ syd-øst og ligger lige ved foden af Montagne de Reims.

Da Laurent Champs introducerede nye egetræsfade for top cuveerne tilbage i 1990 er det værd at bemærke at det på det tidspunkt var meget usædvanligt af en mindre producent. Idag kunne man godt få det indtryk at man ikke kan lave god stor champagne uden at bruge egetræsfade !

Kunsten er ikke at få egetræet til at dominere for meget, samtidig med at vinen skal bevare sin friskhed. Ved at undgå den malolaktiske fermentation får man en friskere vin som kan "tåle" fadet. Hel billig er processen heller ikke. Et nyt egetræsfad på 225 liter står i ca 5000,-kr.

Laurent Champs har selv udtalt at først laver han vin og derefter laver han champagne; og man må jo give manden ret. Vilmarts champagner smager virkeligt dejligt selv når boblerne så småt er ved at forsvinde. I folkemunde går Vilmarts champagner da også under tilnavnet : " fattigmands Krug".

  

NV Grande Réserve ; 70 % PN 30 % CH degorgeret juni 2008. 

Fremtræder i glasset med let grønligt skær med et bombardement af fine små bobler. Citrus /lime duft, toastbrød, frisk syre næsten eucalyptus præg. Fin anmassende  cremet mousse i smagen med flint, citrus og æbler , lang eftersmag, saftig. Udvikler sig i glasset med  fedme, vanilje og smør.   Kodeord : komplexitet, friskhed og syre.

Det geniale ved denne champagne er; at det her er muligt at få rigtig god grower- champagne til en meget rimelig pris. Til 225,- kr. er denne champagne en af favoritterne til bedste value- champagne. 

Dansk importør: 1010vin

Forhandles også af: estwine

På champagne gensyn næste uge.





 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar