mandag den 6. april 2009

Fredagsbobler # 1 Egly- Ouriet


Fredagsbobler # 1 Egly-Ouriet, Champagne Brut "Les Vignes de Vrigny" Premier Cru. NV
Denne champagne er lavet på én drue fra én mark , nemlig Pinot Meunier ( PM) fra 1. cru marken Les Vignes de Vrigny som ligger tæt på byen Ambonnay. Iøvrigt den eneste 1. cru mark Egly-Ouriet ejer, idet resten er grand cru. Vinstokkene er over 40 år gamle. Lavt udbytte, ingen brug af kunstgær. Og som en af de få fortager Francis Egly ingen filtrering, for på den måde at fremhæve endnu mere smag. Minimum 3 års lagring, hvilket ellers kun er forbeholdt de bedre champagner hos f.ex de store huse. Filosofien er omhyggelighed i marken og vinen skal have tid for at udvikle sig. Alt bliver dyrket økologisk. Rigtig klassisk "grower producer champagne", som Egly-Ouriet i øvrigt har praktiseret i mange år førend begrebet blev hipt. Egly-Ouriet ejer ca 9 ha. og producerer knap 100.000 flasker. (Til sammenligning producerer Möet et Chandon > 30 mill. flasker !!)
Lidt om pinot meunier:
Pinot Meunier regnes normalt for den mindst "fine" af de 3 champagnedruer. Chardonnay giver friskhed, elegance og finesse. Pinot Noir rygrad styrke og struktur medens Pinot Meunier giver frugtighed. Meuniers store fordel er den går senere i knop og modnes tidligere end Pinot Noir og derfor har stor modstandsdygtighed overfor frost og råd. Den indeholder naturlig mere syre og mindre tannin end Pinot Noir. Ca. halvdelen af det centrale Champagne er beplantet med PM. Navnet Meunier refererer til plantens udseende idet bladene ser ud som de er drysset med mel. ( meunier(fr) = møller(dk)). PM vil oftest være genkendelig ved en lidt urteagtig mint duft( grøn) og meget frugtig smag. Hvis druen behandles exceptionelt bla. ved sen høstning og lagring på egefade i længere tid kan der opnåes helt andre resultater. Det er der flere dyrkere som har kastet sig over med gode resultater, bla Egly-Ouriet, Jérôme Prévost og Leclerc- Briant.

Degorgeret september 2008. Flot gylden farve med utrolig mange fine små bobler. Meget aromatisk med indtryk af blomster( roser) lemon og toast/kiks. Frisk komplex smag med syreattak, udvikler sig pænt i glasset og var mere rund og fyldig dagen efter !! Smagen præget af gule blommer/pærer og hvid peber. Lidt mint/lakrids i eftersmagen.
En champagne klar til mad. Kan formentlig uden problemer ligge 3-5 år endnu. Første erfaring med 100% PM men som vi skal se , ikke den sidste. Læg mærke til den meget informative bagetikette.

Desværre er prisen røget noget i vejret efter Parker har haft Egly-Ouriet gennem smagemaskinen og bl.a. bedømt denne champagne til 92/100. Blev for et par år siden solgt for ca. 260,-kr.

Dansk importør: vineanordic
Forhandlere: Vinetc og  Gl. Kongevej Vin
Næste gang er der lagt mere PM på køl, idet der skal smages Jèrôme Prévost.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar