fredag den 28. august 2009

Vino fino- når det halve kunne være nok.


"Jerez, worthy of a visit to see its cellars and taste its wine"

Sådan anbefaler vores berømte digter H.C. Andersen et besøg til Jerez de Frontera i hans rejsebog til Spanien (1862) hvor han reflekterer over sin rejse fra Barcelona til Cadiz. Flere gange i bogen nævner han Xeres som på det tidspunkt også bliver drukket af smalle glas i små taverner fra Granada og vestover.
Anbefalingen slog aldrig rigtig igennem . Sherry , som englændere døbte den ,da Jerez stor set er umuligt at udtale og i hvert fald ikke hvis en vin skal sælges i større mængder, blev i en periode en betinget succes. Også i Danmark, mest kendt for de søde vine. Sød Sherry og Maderia var en gang de foretrukne dessertvine ved familie højtiderne. Sådan er det ikke mere og det totale sherry salg har i mange år ligget ret lavt. Heldigvis er tallet på vej op samtidig med at kvaliteten og udbuddet er blevet forbedret betydeligt, således at man i dagens marked kan få gode kvalitets sherry både indenfor de tørre ( Fino, Manzanilla) og de søde ( Olorosso, Amontillado, Pedro Ximenez) .
På den nyligt afholdt Spanske Vinmesse i Politiken hus ( 22/8) deltog jeg i en smagning og demonstration af de forskellige typer sherry. Sherry har i mange år været en af mine små favoritter. Når man først har siddet med udsigt over vandet eller bjergene i det sydvestlige Spanien og varmen fra Afrika har besluttet sig til at drøne nordover, så findes der næppe bedre end en kold fino og lidt saltede mandler eller lidt Manchego. Det ved spanierne og nu skal resten af verden overbevises. ( Jeg er som sagt omvendt for flere år siden).
Det er kun et lille problem for så vidt angår fino/ manzanilla; de skal serveres hammer friske.
Når først flasken, som gerne skal være nylig aftappet, er åbnet så holder vinen ikke længe. Det generelle råd er max. en uge, men så har man også strakt sig langt. Men hvordan sikrer man sig at flasken er nylig aftappet og i hvert fald er blevet opbevaret korrekt indtil salg ? En del er begyndt at komme koder på flaskerne , hvis der skulle være nysgerrige kunder, men for det meste har man ikke en kinamands chance og må bero sig på vinhandlerens oplysninger. Endelig og det er hovedpointen: Hvorfor bliver der ikke udbudt og solgt noget mere tør sherry på halvflaske ?
Når jeg tænker på hvor stor smagsforskel der kan være på en frisk nylig aftappet fino og så den oplevelse som de fleste tilbydes , så må jeg undres..
Jeg har videregivet min undren til Angela de la Rosa som står for PR for food & Wine på den spanske ambassade.
PS : Angela var forøvrigt så venlig at forære mig nogle generiske flasker til smagning, desværre var de åbne, så gæt hvad vi har drukket i ugens løb?

Yderligere information: sherrybodega.dk eller sherrylounge.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar