torsdag den 3. september 2009

REE -as bye-SHAHS




Forstil dig et stykke Irland, som tilfældigvis var til overs da vor Herre sad og fordelte brikkerne , placeret i et noget varmere klima, men dog så yderligt at det ikke dominerer for meget. Det er måske ikke en hel retfærdig beskrivelse af Galicien , der mest nordvestlige hjørne af Spanien, men helt ved siden af er det nu ikke alligevel. Naturen er rå og smuk og så regner det en del.
I min sommerferie har jeg nu bl.a. nydt godt af den Galliciske gæstfrihed. Masser af frisk fisk og skaldyr og dertil rigelig med gode Rias Baixas vine. Rias Baixas betyder de " lavtliggende flodmundinger" og er et Spaniens bedste hvidvins områder, nogle vil mene det bedste. Lavtliggende forståes i denne betydning i den sydlige del af Gallicien, faktisk helt ned til grænsen mod Portugal. De fleste marker ligger ganske tæt ved kysten og det er derfor oplagt at kombinere vinsmagning med en tur på stranden, som forøvrigt er nogle af Spaniens flotteste. Vandet er koldt som en god dag ved Vesterhavet , men vær beredt på at bølgerne har fået et noget længere tilløb.
Albarino druen er Konge af Rias Baixas. En drue som giver vinen en syre og friskhed kombineret med dejlige frugt og blomsteraromaer som minder om en blanding af Riesling og Sancerre, men dog er sin egen.
Men det er ikke noget let sag at dyrke vin under disse forhold, vejret er konstant en trussel og kan hurtig give anledning til bl.a. råd. Det er dog ikke noget der afskrækker vinbønderne, så siden 1998 hvor Rias Baixas fik sin egen appellation er antallet af vinproducenter gradvis steget til omkring 200.
Knap så mange fik vi smagt under vores rundtur, men dog nok til en stærk anbefaling, hvis man skulle falde over en flaske. Desværre ligger prisen ofte på den forkerte side af 100,- kr så Rias Baixas skal konkurrere med vin fra en del kendte områder. Men hvo intet vover, intet vinder.
Adios.







Kort over det nordvestlige Spanien. Som man kan se er Santiago ikke helt korrekt placeret, men det har nok mindre interesse eftersom det ikke drejer sig om en pilgrimstur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar