mandag den 10. august 2009

Henri eller bare H ?



Hver generation skal sætte sit præg på udviklingen, og Champagne er ingen undtagelse. Vi kom mere eller mindre tilfældigt forbi Champagnehuset Henri Goutorbe i Aÿ. Aftenen forinden havde vi smagt et par flasker på Cave de Champagne efter anbefaling fra tjeneren. Blanc de Blanc fra Tommard (Mareuil s/Aÿ) og en pinotbaseret udgave fra R. Pouillon (Chuissy).Inden vores aftale kl. 14.00 havde vi derfor besluttet os at køre en lille tur for at finde disse vinhuse og smage lidt mere.
Det vrimler imidlertid med gode huse og derfor blev turen en anden.
Goutorbe er et af de huse som Theirry Thiese har udvalgt for den amerikanske vinimportør Mikael Skumnik. Så da vi tilfældigt kom forbi i det smukke Aÿ og så at der var åbent lod vi os friste. Madame var hjemme og var villig til en længere snak omkring vinene. Svigerfar Henri faldt væk sidste år og fremover vil vinene derfor kun være navngivet H. Goutorbe. ( hvorfra fik jeg fornemmelsen af payback time ??)
Vi smagte lidt "tradition" og bestilte en række af de bedre flasker til smagning under hjemlige forhold. Men inden vi fik flaskerne tilbød Madame en rundvisning, idet et amerikansk par var dukket op til aftalt rundvisning. En masse amerikanere bliver tiltrukket af områdets natur og vine, og vi mødte flere som hver år vender tilbage til enten Champagne eller et andet fransk vin område. Det er dog begrænset hvad de kan slæbe med hjem, men en oplevelse rigere kan også gøre det. I øvrigt fandt vi ud af at der er ret konservative love i USA hvad angår import og distribution af af vine. Importør og distributør skal være adskilt og der skal være forskellige distributører svarende til forskelige stater. Det lyder ret besværligt og ret fordyrende, men trods dette synes champagne i hvert ikke at være dyrere i USA end i Danmark !! Rundvisningen gav indtryk af et moderne familie foretagende. Den gamle presse er skiftet ud med membranpresse og flaskerne vendes automatik i gyropallets. Den menneskelige faktor er den dyreste og skal derfor begrænses, hvis der skal tjenes penge og konkurrenceevnen bevares. Vinavl er på den måde ikke så forskellig fra anden business.
Økologi og biodynamik har endnu ikke vundet helt indpas men sønnen Fabrice Goutorbe er en af de sytten medlemmer af organistaionen " Terres et Vins de Champagne" hvor netop disse begreber er i højsædet. Så mon ikke vi fremover kan forvente mere økologi og måske ligefrem biodynamiske aspekter i den fremtidige vinproduktion, og dermed også vine som smager lidt anderledes. ( ikke nødvendigvis bedre , men anderledes).
Familien har i alt 22 ha, bl.a. 10 ha i Aÿ. Overvejende pinot noir ( 70 %). Alle vinene gennemgår maloaktisk fermentation. På en måde gammeldags vine men efter sigende meget smagfulde.

Jeg vender tilbage når Goutorbe, Henri eller H skal smages under hjemlige forhold.

Dansk importør: AH Vinimport, Roskilde tlf: 46373745

Madame og jeg en tidlig mandag morgen..

Denne blog er den første rejsebeskrivelse ud af 5 fra en rejse til Champagneområdet i slutningen af juni 2009.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar