lørdag den 18. juli 2009

Muscadet Sevres et Maine, sur lie; En dag på stranden.





Sommeren skriger på karakterfulde hvidvine, der kan ledsage alt godt fra havet. For 20 år siden da Frankrig stod for ca 2/3 af al vinimport var der stort set ingen tvivl. Vine fra Loire og i særdeleshed fra den vestlige del omkring Nantes; Muscadet fra Sevres et Maine. Situationen er en anden idag, hvor Frankrigs andel er faldet til helt andre lave procenter. Det gør nu ikke vinene fra Loire mindre egnet, men måske lidt sværere at finde. Muscadetvinene laves ikke på druen Muscat men på Melon de Bourgogne som trives godt på de sandede jorde ved Loireflodens udmunding. Når vinene er bedst er der æble, pære, kiwi - blandet med en rig havduft og citrus. En slags havets Riesling eller "en dag på stranden " og det er jo slet ikke så dårligt at bevare den stemning på flaske. Generelt skal de drikkes unge, men de bedste opnår en fedme og eksotiske undertoner med flere år på bagen. Kig efter " sur lie" udgaverne hvilket vil sige, at vinen efter gæringen har fået lov at ligge og modne på bundfaldet af gærceller etc. Dette giver vinen en ekstra dimension af smagsstofferne i bundfaldet. 
Og så er der lige prisen som gør denne vin til sommerens vinder. Rigtige gode eksempler kan fåes fra 75.-kr og nedefter.
Eneste anke kan være at vinene skriger på østers eller andre skaldyr, men den risiko er vel værd at tage. 



Gadais Pére et Fils 2008 / Grand Morton Gobin 2007





Oversigt Vestlige del af Loire


Ingen kommentarer:

Send en kommentar